Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
0
4
0
1
6
8
Blogbejegyzések, érdekességek
2021.03.16 11:24

Mennyit ér egy kézműves termék?

Amennyit adnak érte…. mondhatnánk….. :) De mi van a tényleges értékével? Azzal az összeggel, ami manifesztálódik? Amit konkrét tényekkel tudnak alátámasztani?

A kézművesek anyagköltsége, a rezsiköltsége (esetleg műhely fenntartása, de ide sorolható a vállalkozás üzemeltetése is), és a munkadíja. És akkor hol marad a profit? Ami még természetesen mindezen felül van… Ezek a tény,-és számszerű költségek. De Ők mit is adnak ezért cserébe?

Próbáltam számszerűsíteni a költségeket, viszont teljesen fölösleges, mert egyrészt előttem már többen megtették, másrészt pedig minden kézműves szakma más-más anyagokkal, költségekkel dolgozik, így nagyon nehéz lenne általánosítani.

Viszont, ami pluszt beletesz egy kézműves, az mindenkire egységesen jellemző. Mik is ezek?

A Wikipédia meghatározása alapján „kézművességnek nevezzük az emberi erővel és kézi szerszámaival – a természetes eredetű alapanyagokon – végzett formaátalakító tevékenységet, és kézműves-terméknek az így létrehozott termékeket.”

Kapcsolódó kép

 

Ezek alapján egyértelműsíthető a személyes jelenlétük a termék elkészülténél, így alapvetően többet tesznek bele érzelmileg, mint egy szalagon dolgozó munkás, aki aznap a 29-ik táskát állítja össze, vagy éppen a 42-ik cipő talpát készíti elő, így a kézműves termékek sokkal nagyobb odaadással készülnek. A kézművesek minden egyes darabbal külön foglalkoznak. Náluk nem fordulhat elő, hogy ne vegyék észre a hibás alapanyagot, vagy éppen ha észrevették, akkor azt ne javítsák ki, hiszen a nevüket is adják mellé. Nincs két egyforma darab, mint ahogy két egyforma rajzot sem lehet még ugyanarról a képről sem készíteni, minimális eltérés biztos, hogy lesz a kettő között. Ezáltal minden egyes darab egyedivé válik. Egy kézműves terméke mellé adja a tapasztalatát, és azt a tudást, aminek az eredményét a kezünkben tarthatjuk, ha vásárolunk Tőle, így tulajdonképpen a legjobb tudásának egy részét is átadja a késztermékkel.

Ma már (szerencsére) egyre inkább terjed az, hogy „sikk” vásárolni kézművesektől. Hogy elmondhassuk, hogy a táskánk egy feltörekvő hazai tervező remekműve, vagy, hogy a cipőnket egy hazai kiscégtől rendeltük, vagy éppen a kép a falon egy egyre népszerűbb hazai, kortárs művész képe, de a medál a nyakunkban sem „bolti”, csak még éppen kevésbé ismert ékszerkészítő remekműve, aki előtt biztos, hogy nagy jövő áll. De öröm elmondani a barátnőnknek, azt is, hogy milyen szépen varázsolta újjá a régi bútorunkat az a csodálatos kezű művész lány az internetről. Ha mindenképpen egyediek akarunk lenni, először a kézművesek között nézünk szét.

Kézművesként a már egy fokkal könnyebb dolgunk van, hogy ismertté tegyük a saját termékeinket, márkánkat, rengeteg lehetőség adódik az interneten, a különböző közösségi oldalakon, de tény, hogy ezeket még mindig nem olyan egyszerű és könnyű kihasználni. De ez megint egy külön szakma, és rengeteg szakosodott portál, cég segít, ha elakadunk a márka építésben. Márcsak azért is, mert, mint utaltam rá, nagyon nehéz együtt csinálni a kettőt. Vagy alkotsz, vagy márkát építesz egy adott pillanatban. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, de rengeteg élő példa mutatja, hogy nem lehetetlen. Tudok olyan alkotóról, aki egy héten két adott napon hajlandó csak válaszolni az üzenetekre, a többi nap az alkotásé, neki így kényelmes, a vásárlói ezt szokták meg, nekem viszont az a tapasztalatom, hogy rengeteget számít az érdeklődőknél, hogy adott kérdésre milyen gyorsan kap választ.

De ezután a kis kitérő után térjünk vissza, hogy mit is kapunk egy kézműves termékkel, legyen a rajz, festmény, ékszer, ruha. bármi….. Az első és legfontosabb egy életérzés, amit szavakkal nagyon nehéz megfogalmazni. Az a fajta szabadság, amit az ad, hogy ránézve az adott termékre, szinte érezzük a sok-sok befektetett energiát, és munkaórát, ami után megszületett az adott darab, és megtisztelve érezhetjük magunkat, hogy ez lett a miénk. Érezzük annak szabadságát is, hogy nem jön szembe ugyanaz a darab. Még, ha nagyon hasonlóval találkozunk is, akkor is mind a kettő egyedi lesz, hiszen, mint fent is említettem, nagyon nehéz ugyanolyan két egyforma darabot készíteni kézművesként. Ráadásul egyre többen törekednek rá, hogy a termékeik teljesen egyediek legyenek. (Találkoztam olyan ékszerkészítővel, aki egy adott termékből mindössze 5 darabot készített, és minden egyes darabot sorszámozott. Volt egy vásárlója, aki majdnem háromszoros árat ajánlott volna a 6-ik darabért, de hajthatatlan volt, nem akarta becsapni a másik 5 vásárlót.)

Továbbá, az sem elhanyagolható, hogy egy kézművestől minőséget veszünk. Nem romlik el a gyártósor beállítása, és kerül hozzánk egy hibás darab. Nem mondom, hogy nem fordulhatnak elő hibák, amik esetleg a későbbiekben derülnek ki, de az a kézműves, akinek a munkája a mindene, az javítani és korrigálni fogja ezeket a hibákat, hiszen a nevével együtt tulajdonképpen garanciát is vállal rá.

Minden kézműves művész is egyben.  Számukra az a legfontosabb, hogy a nevükkel fémjelzett termékek Őket képviseljék.

Végezetül egy nagyszerű művész, Rebekah Joy Plett mondataival tudom összefoglalni, miért is érdemes egy kézművestől vásárolni, mi az amit kapunk Tőle a termékkel együtt.

"Ha kézművestől vásárolsz, többet veszel egy tárgynál. Megveszed tőle a kísérletezéssel töltött órák és hibák százait. Megveszed a csalódottsággal töltött éveket, de egyben az öröm pillanatait is. Nem csupán egy dolgot veszel, hanem megveszel valamit, amibe az alkotó szívének és lelkének egy darabját is beletette, …… megveszel egy pici darabot az életéből. "

Bea

Beo-Art Design

Webáruház készítés